PLANTE AERIENE RECOMANDATE PENTRU INTERIOR – partea I

Deși cândva rare în uz comercial, plantele aeriene sunt acum foarte căutate datorită întreținerii minimale și aspectului deosebit.

Acestea pot crește și prospera fără sol. Mai mult de atât, au capacitatea unică de a extrage din aer, umiditatea și substanțele nutritive de care au nevoie. Plantele de acest tip sunt cunoscute sub numele de epifite. În elementul lor natural, cresc pe copaci ancorate de scoarță.

Cu toate că sunt originare din regiuni calde și aride, acestea sunt minunate ca plante de interior, unde prosperă la lumina fluorescentă. Cele mai multe pot fi montate pe bucăți de lemn sau pe suporturi din beton sau chiar suspendate în aer.

Sfaturi utile de întreținere

  • Udarea se face prin scufundare în apă plată sau stătută, timp de 20-30 minute;
  • Udați plantele de 2-3 ori pe săptămână, mai des într-un mediu cald și uscat, mai rar dacă este rece și umed;
  • Deshidratarea este semnalizată la vârful frunzelor prin răsucirea și schimbarea culorii acestora în maro sau gri;
  • În cazul în care baza plantei se face maro iar frunzele încep să cadă, înseamnă că a fost udată prea des;
  • A nu se expune la lumina directă a soarelui.


În acesta primă parte vă vom expune 7 dintre cele mai mari specii și soiuri de Tillandsia de luat în considerare pentru spațiile interioare.

  1. Tillandsia Ionantha este una dintre cele mai populare plante aeriene, pentru că este extrem de rezistentă. Este o plantă atractivă, cu straturi de frunze verzi-argintii care se adâncesc în culori pe măsură ce cresc și se extind. Frunzele capătă nuanțe de roșu și roz înainte ca planta să înflorească cu frumoase flori violete. La maturitate poate atinge 10 cm.
  1. Tillandsia Xerographica. Pentru o plantă aeriană are frunze neobișnuit de late, plate, de culoare verde-cenușiu, care se învârt ca niște panglici. Frunzele noi sunt mult mai subțiri și răsar din centru. Reținerea apei face ca frunzele să se îndoaie atractiv. Poate atinge 15 – 35 cm.

Photo by Severin Candrian on Unsplash

  1. Tillandsia Bulbosa. Numele ei provine de la rădăcinile sale bulbice. Frunzele înguste și contorsionate îi conferă cel mai mult interes, fiind adesea comparate cu tentacule. Frunzele își vor schimba culoarea în violet sau roșu, înainte ca planta să fie gata să înflorească. Poate ajunge până la 10-17 cm.

Când este in mediul ei natural, Tillandsia bulbosa are o relație simbiotică cu furnicile. Bulbii sunt oarecum goi, iar furnicile își fac casă în interiorul lor. În schimb, planta se hrănește cu deșeurile pe care furnicile le lasă în urmă.

Photo by Nancy Yang on Unsplash

4. Tillandsia lonantha Fuego sau rosie. Mică, dar destul de spectaculoasă, Tillandsia Roșie este un soi crescut pentru a continua să roșească, mult timp după înflorire. Frunzele își păstrează culoarea strălucitoare luni întregi. Acestea sunt plante mici, cu o creștere de numai 2-3 cm înălțime, însă compensează prin aspectul fascinant.

5. Tillandsia Usneoides. Mai poartă numele de mușchi spaniol, dar nu este un mușchi și nici nu provine din Spania. Soarele direct o va usca, în special în mediile interioare, schimbandu-și culoarea în gri. Udarea se face ca la alte specii de plante aeriene, prin băi de apă sau pulverizare. Un indicator că are suficientă apă este culoarea verde a plantei. Poate ajunge până la 50 – 60 cm lungime.

6. Tillandsia Dyeriana. Este o specie nouă cu inflorescența portocalie strălucitoare, și aer tropical. Florile propriu-zise sunt albe, dar sunt suprapuse de exuberanța bracteelor. Aceasta este una dintre puținele plante aeriene care pot fi cultivate și în ghivece, unde poate fi mai bine asigurată o umiditate adecvată. Când este plantată, poate deveni destul de mare, la o înălțime între 30 și 40 cm.

7. Tillandsia Circinata. Are frunzele groase de culoare verde argintiu și înflorește în galben sau violet. Crește până la 15-20 cm lungime, deși are aproximativ 2-3 cm la bază. Nu îi place lumina directă.

Share this post

There are no comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Start typing and press Enter to search

Coș de cumpărături

Niciun produs în coș.